ETUSIVU       YHDISTYS       PK-LAJIT       KALENTERI       TIEDOTUS       FOORUMI       TULOKSETJäljestys

Haku

Pk-tottelevaisuus

IPO & FH

Vetolajit

Viesti

Etsintä

Esine-etsintä

Pelastuskoiratoiminta

OPKY - Palveluskoiratoimintaa Oulun alueella jo vuodesta 1947


Etsintä(koe)
Lajivastaava 2015: Marja Tolonen

Seuraa tiedotusta ja foorumia kursseista.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Etsintäkoe (PAEK), koulutustunnus EK1-3

Etsintäkokeen maasto-osuus koostuu jäljestä, henkilöhausta, esineruudusta, pudotetun esineen noudosta ja tarkkuusetsinnästä.

Jälki on alokasluokassa 300 metriä pitkä ja 40 minuuttia vanha. Muissa luokissa matkat ovat 400 ja 500 metriä ja jäljen ikä 50 ja 60 minuuttia. Koira etsii jäljen etsintälinjalta, joka on luokittain 20, 30 tai 40 metriä pitkä. Jäljelle jätetään neljä jälkiesinettä.

Henkilöetsintäalue on kaikissa luokissa kooltaan 100 x 100 metriä. Alueelle on piiloutunut kaksi maalimiestä, jotka koiran tulee löytää ja ilmaista. Suoritus on luokittain muutoin sama, vain 3-luokassa toinen maalimiehistä on umpipiilossa, ja etsintään käytettävissä oleva aika lyhenee. Aika on luokittain 10/8/8 minuuttia.

Pudotetun esineen noutaminen on maastossa tapahtuva, hyvin pitkä noutoliike. Ohjaaja kävelee maastoon merkittyä linjaa 50 metriä, pudottaa oman esineen, koiran huomaamatta, ja jatkaa kulkuaan 50/100/150 metriä lisää. Tämän jälkeen ohjaaja lähettää koiran noutamaan esineen. Luovutus tapahtuu kuin tottelevaisuusosuuden noutoliikkeessä ja seuraamisenkin tulee olla hyvää.

Tarkkuusetsintä tapahtuu joka luokassa 3 m x 3 m suurella alueella. Alueella on yksi pieni, kova esine, joka koiran tulee ilmaista ohjaajalle. Esineinä käytetään kolikoita, muttereita tms. metalli- tai kovamuoviesineitä. Ilmaisun jälkeinen etsintäaika on yksi minuutti. Kokonaisetsintäaika on luokittain 5/4/3 minuuttia.

Kilpailumuotona etsintäkoe sopii jokaiselle palveluskoirarodulle ja kaikenikäisille koirille. Sen osasuoritukset eivät yksittäin ole fyysisesti kovin vaativia, joten vanhakin koira selviytyy niistä, kun osaa levähtää aina odotteluaikana. Nuorelle koiralle laji opettaa malttia ja pitkäjänteisyyttä, kuten ohjaajallekin. Monen eri lajin yhtäaikainen opettaminen vaatii kouluttajalta tavallista suurempaa selkeyttä ja johdonmukaisuutta koulutuksessa. Lajin monivaiheisuus ja vaihtelevuus on innostavaa ja hyvin palkitsevaa.

(lähde Suomen Palveluskoiraliitto)

ala