ETUSIVU       YHDISTYS       PK-LAJIT       KALENTERI       TIEDOTUS       FOORUMI       TULOKSETJäljestys

Haku

Pk-tottelevaisuus

IPO & FH

Vetolajit

Viesti

Etsintä

Esine-etsintä

Pelastuskoiratoiminta

OPKY - Palveluskoiratoimintaa Oulun alueella jo vuodesta 1947


Pelastuskoiratoiminta
Lajivastaava 2015: Päivi Latvalehto

Pelastuskoirakokeet
(PERA, PEHA, PEJÄ, PEME)

Pelastuskoiratoiminta on humanitaarista työtä hädässä olevan lähimmäisen auttamiseksi. Pelastuskoirat etsivät eksyneitä metsistä ja maastoista tai loukkaantuneita sortuneista rakennuksista.

Pelastuskoiran tulee olla hyväluonteinen ja peloton, terve ja hyvin suorituskykyinen selviytyäkseen esteistä ja jaksaakseen työskennellä riittävän pitkään. Pelastuskoiran tulee hallita vähintään kaksi etsintämuotoa seuraavista: jäljestäminen, maastoetsintä (haku) ja raunioetsintä.
Koirien koulutustaso todetaan pelastuskoirakokeissa, joissa oleellisinta on erinomainen vainutyöskentely. Koe käsittää tottelevaisuusosuuden ja jonkin edellä mainitusta kolmesta lajista. 

Rauniokokeeseen kuuluu ns. ketteryysosuus, jossa tarkastellaan koiran hallittavuus erilaisilla telineillä ja epämiellyttävillä alustoilla.

Kokeisiin saavat osallistua kaikki 14 kk täyttäneet koirat, myös rekisteröimättömät, joiden tulee kuitenkin olla merkitty Kennelliiton omistajarekisteriin.

Kansallisissa pelastuskoirakokeissa ei koesuorituksista anneta pisteitä vaan tuomari arvioi koiran suorituksen, joko hyväksytyksi tai ei hyväksytyksi.

Koiranohjaajan tulee kehittää myös omaa osaamistaan, mm. erilaisilla etsintä-, ensiapu-, suunnistus- ja viestintäkursseilla.

Koulutetut ja vaaditun koulutustason saavuttaneet koirakot sijoitetaan pelastuskoiraryhmiin, jotka osallistuvat etsintätehtäviin viranomaisten apuna. Suomessa koiria käytetään pääasiassa eksyneiden ihmisten etsimiseen, tässä tehtävässä koira etsii, joko jäljestämällä tai ilmavirtausten mukana kulkevien hajujen avulla ihmistä. Lisäksi koiria koulutetaan rauniokoiriksi erilaisten katastrofien ja onnettomuuksien varalta. Rauniokoirat etsivät rakennusten raunioihin hautautuneita eläviä ihmisiä. Rauniokoulutetut koirat ohjaajineen voidaan nimetä myös kuntien poikkeusolojen organisaatioihin, joissa ne toimivat pelastusmuodostelmissa raivausryhmien alaisuudessa mahdollisissa poikkeusolotilanteissa.

(lähde Suomen Palveluskoiraliitto)

ala